Jak to všechno začalo
Dne 23. dubna 1872 otevřel Brüne Grashoff na adrese Schüsselkorb 23 v Brémách lahůdkářství Grashoff.
1872
Hned od začátku obchodoval s čerstvou čokoládou z Bruselu, paštikami z Francie a jarní zeleninou z Holandska - vše se přepravovalo vlakem, koňským povozem a bez elektrického chlazení!
V červnu zajišťuje Brüne Grashoff v Bremerhavenu catering u příležitosti rozloučení při odjezdu rakousko-uherské expedice na severní pól. Velký úspěch této akce přinesl stále ještě mladé společnosti velkou národní slávu.
1880
Brüne Grashoff v té době velmi intenzivně inzeroval své služby v brémských novinách, například takto z roku 1880.
1900
Brüne Grashoff úspěšně vedl svou firmu 28 let. Protože však neměl dědice, prodal 20. dubna 1900 své lahůdkářství Johannu Georgu Schmidtovi. Oba veřejně oznámili převzetí podniku ve společném inzerátu.
1901
Mladý kupec z Achimu, Johann Georg Schmidt, pokračoval ve vedení podniku tím nejlepším možným způsobem. Mnoho podrobností o převzetí podniku a prvních letech se dozvíte v tištěné historii „Es soll kein Geheimnis bleiben". ("To nezůstane tajemstvím")
1925
Působivá výloha ve 20. letech 20. století. Bažanti v peří, ruský kaviár „nejjemnější výběr“, čerstvé paštiky, jemná zelenina a mnoho dalšího. Bohužel se nám nepodařilo zjistit, zda - a pokud ano - jak to vše bylo ve výloze chlazeno.
1928
Johann Georg nečekaně umírá a jeho žena Louise, Brémany láskyplně nazývaná „Lilli“, bez dalšího přebírá vedení společnosti. Stala se jednou z nejuznávanějších osobností hanzovního města.
1945
Konec války - obchodní dům na Schlüsselkorbu je jedním z mála domů, které nebyly zničeny bombami. Po smrti svého manžela Louise převedla podnik přes velkou hospodářskou krizi a se synem Helmutem a snachou Else přes světovou válku. Radost však trvala jen krátce. Zemřela ještě téhož roku.
1957
Naše prodejna na konci 50. let 20. století - fotografoval ji tehdy mladý Jürgen D. Schmidt.
Regály a vitríny, které byly po válce prázdné, byly opět dobře zásobeny a začala éra hospodářského zázraku.
1961
Náš obchod po přestěhování do Sögestraße. To, že toto stěhování bylo vůbec možné, je zásluhou schůzky v kadeřnictví, kde se Helmut Schmidt a Carl Ronning náhodou nechali ostříhat. Celý vzrušující příběh si můžete přečíst v historii Grashoffu „To nezůstane tajemstvím“.
1971
Jeden z prvních jídelních lístků stále ještě mladého bistra. Bylo to jediné francouzské bistro svého druhu široko daleko.
Protože mnoho zákazníků byli a jsou obchodní cestující, stalo se toto kulinářské obohacení Brém rychle velmi úspěšným.
1975
Malá část zaměstnanců firmy Grashoff v 70. letech 20. století před obchodem v Sögestraße. Snímek byl pořízen spontánně.
Pes nepatřil k zaměstnancům, ale náhodou procházel kolem a zůstal na chvíli stát.
1976
Rudolf Landrock, vrchní mistr brémského řeznického cechu, je pozván na ochutnávku klobás v bistru pro odborný časopis „Essen & Trinken“. Osud tomu chtěl, že jeho druhá dcera Elke se o několik let později provdá za Grashoffa juniora Olivera D. Schmidta - to však tehdy nikdo nemohl tušit.
1977
Nový provoz naší výroby konfitů (ve firemním žargonu nazývaných láskyplně „marmeláda“), která vznikla v roce 1964 z několika beden neprodaných krvavých pomerančů, se rozrostl natolik, že v roce 1977 získal nový domov.
1978
Poprvé získáváme prestižní michelinskou hvězdu. Získali jsme ji znovu ve všech 25 letech až do roku 2002.
1984
Oliver D. Schmidt zahájil své kuchařské vzdělání šestiměsíční stáží u Antona Mosimanna v hotelu Dorchester na Park Lane v Londýně. Poté následovalo několikaleté školení v hotelu Nassauer Hof ve Wiesbadenu a v restauraci „Ente vom Lehel“ Hanse-Petera Wodarze.
1985
Poslední fotografie pořízená před starou prodejnou na Sögestraße 54 v sobotu 11. května 1985.
Po 20 letech se s tímto místem loučíme a stěhujeme se do nové prodejny na Hillmannplatz.
1985
„Vynikající výkon, jedinečná disciplína, nejlepší organizace - Elke Landrocková (Brémy) a Ralf Nagel (Ludwigsburg) jsou velkými vítězi“, zněl titulek v tisku po úspěšném vystoupení Elke Schmidtové (roz. Landrockové), která se stala novopečenou národní vítězkou Spolkové soutěže mladých řezníků.
1985
Po přestěhování do nových prostor převzala Barbara Schmidtová vedení služeb bistra a se svým týmem se stará o naše hosty.
1996
Po dlouhém vzdělání v oboru kuchař, ekonom a prodavač lahůdek a po třech letech práce ve společnosti Grashoff se
Oliver D. Schmidt stává společníkem a nyní vede podnik společně se svým otcem.
2013
Nach langen Vorbereitungen haben wir es geschafft: unsere Manufaktur wurde nach dem International Food Standard IFS zertifiziert – higher Level mit über 95%!
2021
Grashoff zavírá po 149 letech kamennou prodejnu
Společnost Grashoff se připravuje na budoucnost
Již 149 let je společnost Grashoff v Brémách symbolem radosti a vášně. Tak tomu bude i v budoucnu, i když v jiné podobě: Grashoff uzavře 30.7.2021 lahůdkářství a bistro v centru Brém, stejně jako cateringové služby. Značka kvality Grashoff však zůstane zachována a bude dále rozšiřována. Jako majitelé společnosti B. Grashoff Nachf. GmbH se my, Elke a Oliver D. Schmidtovi, v budoucnu zaměříme na velkoobchodní činnost naší brémské manufaktury, internetový obchod a semináře a turistiku napojené na víno.
Toto rozhodnutí je výsledkem vývoje, který je v posledních letech stále patrnější: Stacionární lahůdkářství, bistro a catering již nelze dlouhodobě ekonomicky provozovat v podobě, na jakou jsme zvyklí. Důvodů je celá řada. Jednotlivě se nemusí zdát tak významné, ale dohromady mají svou váhu.
Obraz centra Brém se nemění ve prospěch obchodů, jako je ten náš. Stále více obchodů, které navštěvují i zákazníci Grashoffu, zavírá. To ve svém důsledku znamená, že centrum Brém je stále méně atraktivní a nakupuje v něm stále méně lidí, kteří by si našli cestu i k nám. To se bohužel ve střednědobém horizontu skutečně nezlepší. Tendence podniků v Brémách ke snižování počtu zaměstnanců, stahování výše postavených hierarchů, úplnému odchodu nebo prodeji do korporátních struktur bude pokračovat. Nakonec naše město přijde o sociální vrstvu s kupní silou, kterou firmy jako ta naše potřebují k přežití. Demografické změny mají dopad i na nákupní zvyklosti a konkrétně na náš obchodní model. Zejména mladší cílové skupiny nejsou obeznámeny s nabídkou kompletních nákupních služeb a mají jiná očekávání od nakupování. Zkušenosti z posledních let například ukazují, že mnozí se necítí dobře, když je vyškolený prodejní personál bedlivě provází celým nákupním procesem a průběžně jim radí.
Současně je výzvou získat pro naše zákazníky ty správné odborníky, kteří při nákupech oceňují a vyžadují kvalitní poradenství. Mnoho našich zaměstnanců k nám dříve přicházelo z řeznictví a pekařství. Tato odvětví v posledních letech a desetiletích trpěla stejnou měrou.
Práce ve společnosti, jako je Grashoff, vyžaduje vysokou odbornost, smysl pro odpovědnost, schopnost pracovat v týmu a především cit pro jednání s lidmi. Přestože však společnost Grashoff dokáže přímo podporovat zejména odborné dovednosti, vyžaduje od zaměstnanců určitou míru iniciativy a motivace k dalšímu rozvoji - a to i v osobní a sociální rovině. Tato ochota se v posledních letech znatelně snížila a zároveň se zvýšily nároky mnoha uchazečů.
V neposlední řadě je tu pandemie koronaviru, která má obrovský dopad. Ačkoli tento proces nezpůsobila, značně jej urychlila a zanechala na něm vážné stopy. S několikaměsíčním uzavřením našeho bistra a pokračující ztrátou cateringových služeb se těžko vyrovnáváme. Omezený přístup do našeho lahůdkářství po dobu 14 měsíců v důsledku pandemie také neprospívá.
Ve svém souhrnu nás však výše uvedené faktory vedly k negativnímu hodnocení rozvojového potenciálu našeho obchodního modelu, který funguje již 149 let. Stále jsme schopni jednat pod vlastním vedením, a proto jsme se záměrně rozhodli pro načasování našich kroků. Naši zákazníci a hosté, z nichž někteří jsou s námi již po celé generace, mohou stále vědomě využívat všech našich nabídek v lahůdkářství a nedávno znovuotevřeném bistru až do 30. července 2021 včetně.
Rozhodnutí uzavřít prodejnu na náměstí Loriotplatz v centru Brém pro nás bylo velmi, velmi těžké, zejména proto, že to znamená ztrátu pracovních míst pro dlouholeté a vážené zaměstnance. O uzavření jsme informovali náš tým na setkání zaměstnanců 29. května 2021. Rozhodně to pro nás nebylo snadné, protože mnozí z nich u nás pracují již více než 20 let. Na druhou stranu poptávka po dobře vyškolených odbornících v kuchyni, obsluze a prodeji potravin je nyní obrovská, takže doufáme, že všichni zaměstnanci budou moci ihned nastoupit do nové práce. Samozřejmě poskytujeme proaktivní podporu prostřednictvím našich osobních kontaktů a také s pomocí pracovní agentury. V neposlední řadě bych chtěl ještě jednou zdůraznit, že společnost Grashoff bude i nadále existovat jako kvalitní značka pro obchod s kvalitními potravinami v Brémách i za jejich hranicemi. Budeme se soustředit na oblasti, které jsou vhodné pro budoucnost: velkoobchod naší brémské manufaktury, internetový obchod Grashoff a semináře a zájezdy za vínem.
S pozdravem
Oliver D. Schmidt
GENERÁLNÍ ŘEDITEL