Co je to vlastně čatní?
Kombinace ingrediencí dělá vše: sladké ovoce se skvěle hodí k ostrému koření.
Tajemství Grashoffova receptu na sladké a pikantní drůbeží kari
Okurková pochoutka s játrovou paštikou - Grashoffův zasvěcený tip na každodenní překvapení.
Chutney a relish - jaké jsou mezi nimi rozdíly?
Čatní pochází z indické kuchyně
Čatní jsou velmi praktickým vynálezem, protože různými způsoby ochucují pokrmy z rýže a kari. Tyto lahodné dochucovací omáčky mají svůj původ ve velmi rozmanité a pestré indické kuchyni. Receptů na čatní je přinejmenším tolik, kolik je lidí, kteří je připravují. V podstatě se jedná o kořenící pasty nebo omáčky, které mohou být sladkokyselé, pikantní a ovocné, více pastovité nebo husté a krémové - podle toho, jak chcete svému pokrmu z rýže nebo kari dodat zvláštní, osobní nádech.
Co je to vlastně chutney?
Základem čatní je obvykle ovoce nebo zelenina. V jižní Indii se jako základ často používá také pasta z mletého kokosu. Požadovaná konzistence je někdy podobná džemu, zejména pokud je jako základ použito ovoce.
Jakmile si vyberete ovoce, zeleninu nebo kokosovou pastu jako základ pro čatní, musíte je v podstatě uvařit, nakrájet nebo rozmixovat, abyste dosáhli požadované základní textury. Tím to všechno začíná: aby mangové čatní získalo pozdější strukturu a aby se vyvážila sladká chuť manga, nejprve se osmaží cibule do bezbarvého stavu, přidá se různé koření a zázvor, to se povaří a pak se přidají nadrobno nakrájená jablka a mango. Sladkost manga, kyselost jablek, chuť koření a pikantnost cibule vytvářejí úspěšnou kombinaci. Pokud je konzistence vhodná pro smíchání s rýží nebo kari, je to tak akorát.
Kombinace ingrediencí je velmi důležitá: sladké ovoce se skvěle doplňuje s ostřejším kořením
Pokud vyměníte mango za švestky nebo cibuli za zeleninu jemnější chuti, jako je okra, dosáhnete jiného nebo zcela odlišného výsledku.
Je proto důležité vědět, který pokrm chcete čatní obohatit
Jako vždy platí, že při kombinaci protikladů vzniká zvláštní chuť: Sladké ovoce a ostré koření se skvěle doplňují, stejně jako sametové zeleninové pasty a křupavé pražené ořechy. Jak vidíte, kreativitě se zde meze nekladou.
Tajemství Grashoffova receptu na sladké a pikantní drůbeží kari
U společnosti Grashoff používáme například pro naše „sladké a pikantní drůbeží kari“ směs pikantního, křupavého a sladkého, čímž rozdělujeme kontrasty mezi jednotlivé složky. Pálivost pochází z tandoori masaly, která se skládá především z chilli papriček, kmínu a koriandrových semínek. Rozpuštěná v malém množství vody vytváří skvělou marinádu, ve které můžete po určitou dobu marinovat medailonky z prsou drůbeže. Prsa z drůbeže se připravují na mírném ohni pod grilem, aby zůstala velmi křehká a šťavnatá a také aby se tandoori masala nepřipálila přílišným žárem, protože ten by jí dodal jen hořkou chuť. Toto lahodné koření bylo původně určeno pro pec tandoori, kde se často míchá s jogurtem a nanáší se na jídlo před použitím a nikdy nepřichází do styku s přímým teplem.
Pro křupavou složku kombinujeme plátky pražených mandlí, pražené solené kešu oříšky a sultánky s rýží basmati vařenou v rýžovaru s máslem, kaneelem a kardamonovými lusky. Pokud použijete perský rýžovar, můžete mít rýži uvařenou i s velmi atraktivní křupavou kůrkou.
Sladkou složkou tohoto receptu je čatní
Jádro čatní tvoří mango a sladká rajčata. Výběr rajčat je pro úspěch čatní zásadní, protože musí být aromatická a jemně nakrájená. Sladká rajčata mají také určitou kyselost, která dodává čatní svěžest a lehkost. Čatní připravíte tak, že na pánvi na troše oleje osmahnete cibuli, zaprášíte ji tandoori masalou, přidáte rajčata a nakrájené mango, ochutíte trochou chilli, zázvoru, soli a pepře a pak čatní redukujete, dokud se nestane lehce pastovité.
Místo drůbeže můžete použít krevety nebo pevné rybí filety, například mořského ďasa. Nemělo by to být příliš drahé ani extravagantní, protože chuť čatní spolu s mátou, tandoori masalou a opečenými kokosovými hoblinami převáží nad jemnějšími chutěmi ryb nebo masa. To je další důkaz, že tuto kombinaci chutí lze připravit i bez masa nebo ryb a chutná skvěle jako vegetariánský nebo veganský pokrm. Jsou také aromatickým a ovocným doplňkem smažené, grilované nebo fritované zeleniny.
I všední den může být opravdovou lahůdkou
Velmi dobrá venkovská játrová paštika, ochucená majoránkou a tymiánem a doplněná Grashoffovou výjimečnou okurkovou pochoutkou, je na čerstvě opečeném münsterlandském venkovském chlebu skutečnou senzací!
Chutney a relish - jaké jsou mezi nimi rozdíly?
Čatní je chuťově výrazná omáčka z marinované zeleniny nebo ovoce. Relishe jsou obvykle o něco tekutější než čatní. Pocházejí z Anglie a v anglické kuchyni se tradičně používají za studena jako dochucovadlo, například do sendvičů, ke studené pečeni, koláčům nebo sýrům. Mírné pochutiny jsou také oblíbenou přílohou slavného sendviče Ploughman's s cheddarem.
Okurkový relish lze přidat také do bramborového salátu - místo obvyklých okurek. Jako dochucovadlo salátu dodá salátu čerstvou bylinkovou chuť a učiní ho šťavnatějším. Smícháním s trochou majonézy získáte neodolatelnou remuládovou omáčku a na grilu můžete jedinečným způsobem ochutit steaky a grilované krevety.
„Okurková omáčka je náš nejpodceňovanější výrobek. Ale jakmile ji jednou objevíte, už ji nikdy nepustíte z ruky.“