Jak krájet voskované sýry ?

 

Naše čedary jsou proslulé svými voskovými obaly v barvě drahokamu – nejenže dobře vypadají, ale také udržují jak lahodnou chuť sýra, tak i důležitou vlhkost, aby sýr zůstal takový, jaký má být.

Ale jak voskované sýry krájet?

Často se nás ptáte na nejlepší způsob porcování, a proto se s vámi rádi podělíme o naše tři nejoblíbenější!

Nejprve je třeba sýr vyndat z lednice a nechat jej před krájením dosáhnout pokojové teploty. Vosk tím mírně změkne a od sýru se mnohem snadněji oddělí. V pokojové teplotě navíc výrazně víc vyniknou chuť i aroma.

Pak odstraňte nalepené etikety. Aby na nakrájených kouscích neulpěl ani drobet vosku, používejte vždy (opatrně!) velmi ostrý nůž.

Tři doporučené způsoby porcování:

  1. Na kostičky:

Nožem opatrně nařízněte vosk po vnějším obvodu, těsně podél horního okraje. Odstraňte horní „víčko“ vosku. Poté sýr otočte vzhůru nohama nařízněte vosk napříč středem. Opatrně stáhněte zbytek vosku ze sýru, sýr nakrájejte na kostičky, a můžete servírovat.

  1. Na plátky:

Sýr jednoduše nakrájejte na 1cm plátky a podávejte. Před konzumací odstraňte vosk.

  1. Na klínky:

Sýr nakrájejte na čtvrtiny, každou čtvrtinu pak rozkrojte na polovinu a podávejte. Vosk nejezte!

Budete-li skladovat sýry Snowdonia v původním voskovém obalu v lednici, vydrží Vám v zaručené kvalitě až do data trvanlivosti. Po rozkrojení sýru jej důkladně zabalte do potravinářské fólie, uložte do vzduchotěsné nádoby v chladničce a spotřebujte do sedmi až deseti dnů.

Sýr si můžete vychutnat jednoduše s krekry či čatní, a nebo se podívejte do naší sekce receptů, kde najdete spoustu zajímavých nápadů.

 mceclip0-4